FUTBOLUN İÇİNDE

Futbolun İçinde Olan Durumlar



 Bugün sizlerle beraber futbol içinde oluşan durumlara bakacağız

1. Santra Vuruşu
Yazı tura atışını kazanan takım, ilk yarıda hangi kaleye hücum edeceğine veya başlama vuruşunu yapacağına karar verir. Ya da bir takım gol attıktan sonra, başlama vuruşu rakipleri tarafından yapılır. Her başlama vuruşu için: Başlama vuruşunu yapan oyuncu dışındaki tüm oyuncular kendi yarı sahalarında olmalıdır. Başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri, top oyuna girene kadar toptan en az 9,15 m (10 yarda) uzakta olmalıdır.
2.Aut ve Kaleci Vuruşu
Aut, bizim sahamızda topun rakip oyuncudan dışarı çıkmasıdır. Kaleci vuruşu ise dışarı çıkan topu alarak ceza alanının içine yerleştirilerek takım arkadaşına pas atması veya direk orta sahaya tekme ile atmasıdır. Kale vuruşu da bir ''endirekt serbest vuruş'' sayıldığı için kaleciler buradan rakip kaleye gol atsa bile gol geçerli sayılmaz
3.Köşe Vuruşu
Korner ise, biz rakip sahaya hücuma çıktığımızda topun rakip oyuncuya çarparak dışarı çıkmasıdır. Kornerden direk kaleye girebilecek şut gol sayılabilir, ancak zor bir şut olduğu için genelde orta açılarak gol bulunması sağlanır. Korner veya Aut olabilmesi için topun Out çizgisinden çıkması gerekir. 
4. Taç Atışı
Topun herhangi bir oyuncudan çıkarak taç çizgisinden oyun alanını terk etmesidir. Rakipten çıkan topu ellerimizi kullanarak tekrar oyun alanına dahil ederiz. 
5. Çift Vuruş (Endirekt Serbest Vuruş)
Çift vuruşun olması için bir sürü sebep vardır. Endirekt serbest vuruşlarda direkt olarak kaleye gönderilen top kale çizgisini geçerse gol değeri kazanmaz ve rakip takım oyuna kale atışıyla başlar. Gol değeri kazanması için topun, vuruş kullanıldıktan sonra rakip oyuncu ya da takım arkadaşı farketmeksizin en az bir oyuncuya temas etmesi gerekir. Kaleciler; topu uzun süre ellerinde tutarsa, takım arkadaşı kendisine geri pas verirse(topa müdahale ederken top ayağına yanlışlıkla çarparsa geri pas sayılmaz), Tehlikeli tarzda hareketler yaparsa (ayağını rakibin kafasına kadar çıkardığında , ayağı değmese bile riskli olduğu için çift vuruş verilir) veya Kalecinin önüne geçerek topu bilerek oyuna sokmasına engel olmak gibi durumlarda çift vuruş verilebilir. 
6. Serbest Vuruş
Defans yapan bir takımın, ceza sahası dışında topa elle dokunarak veya oyuncuya müdahale ederek faul yapması durumda kullanılacak vuruştur. Vuruşu kullanacak oyuncu topu gol atmak amaçlı doğrudan kaleye gönderebilir veya asist amaçlı orta, pas atabilir. Savunma amaçlı rakip oyuncular toptan 9,15 m uzaklıkta dizilirler ve buna ''baraj'' denilir. Eğer bu faul kendi sahasında olursa kaleyi uzak olcağı için oyuncular baraj kurmayabilirler. 
7. Hakem Atışı
Oyunun aktığı süre de bazı sebeplerden dolayı hakemin oyunu durdurması ve daha sonra oyunu başlatması yöntemidir. Oyun nerede durduysa hakem atışı oradan yapılır. Ancak ceza sahası içindeyse ceza alanı çizgisine en yakın yerde atış yapılır(paralel olarak). Top yere değmeden oyuncular dokunamaz, yere değdiği andan itibaren maç başlamıştır. 
Gerçi Rooney burada sert girmiş ancak verdiğim örnekten hakem atışını öğrenmiş oldunuz.

8. Oyuncu Değişikliği
Sahada toplam 11 oyuncu, ve yedeklerin bulunduğu yedek kulübesinde ise 7 tane oyuncu bulunur. Koç performansını beğenmediği  veya taktik için oyuncuları çıkararak yerine yedek kulübesinden oyuncu sokmaktadır. Girecek ve çıkacak oyuncular yardımcı hakeme söylenilir, yardımcı hakem oyun durduğunda orta hakemin kararıyla tabelayı kaldırarak giren ve çıkan oyuncuların numaralarını gösterir ve oyuncu değişikliği gerçekleşir. 
9. Ofsayt
Ofsayt Nedir? bakabilirsiniz. 
9. Penaltı
Ceza alanı içerisinde rakip oyuncudan bize karşı yapılacak çelme, tutma gibi fauller veya rakip oyuncunun eline çarpması takdir de penaltı dediğimiz olay gerçekleşir( eğer rakip savunmada elleri vücuduna yapışmışsa veya yüzüne gelecek topu koruma amaçla yüzünü korurken eline çarparsa, '' çarpma'' denilerek oyun devam eder). Penaltı atışı sırasında kaleci kale çizgisinde bir ayağını bırakmayarak kurtarış yapmaya çalışır. Mesafe yakın olduğu için kalede dünyanın en iyi kalecisi olsa dahi genelde golle sonuçlanır. 
İlk Penaltı faul yapıldığı için verilirken 2. Penaltı ise elle oynamadan dolayı verilmiştir.

10. Gol ve Kendi Kalesine Gol
Gol bildiğimiz gibi rakip kalenin çizgisini geçtiği takdir de oluşur. Kendi kalesine gol ise oyuncuların yanlışlıkla kendi kalelerine gol atmasıyla oluşuyor. Genel savunma oyuncuları, savunma yaparken kendi kalelerine atıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TRANSFER SİSTEMİ

SİBER ZORBALIK

FUTBOL TAKTİKLERİ