FUTBOL TAKTİKLERİ

FUTBOL TAKTİKLERİ



Futbolun en güzel yanı, oynamanın milyonlarca farklı yolu olmasıdır. Bir takımın oynama stilini değiştirmek TD(koç)un görevidir. futbolu etkili bir şekilde oynayabilmek için taktiğe ve o taktiği uygulayabilmesi için teknik direktöre(koç) ihtiyaç vardır. Bugün hep beraber futbol taktiklerine bakacağız. 

1. Klasik 4-4-2

Bu taktik futboldaki en eski sistemlerden biridir. Son yıllarda pek tercih edilmiyor. En son bir kereye mahsus kupa finalinde Sergen Yalçın, Beşiktaş'ı bu taktik ile çıkarıp şampiyon yaptı. Bir ara Fatih Terim Galatasaray'ı bu kadroyla tekrar maçlara çıkarmak istedi ancak pek etkili olamayınca taktiği tekrardan değiştirdi. Geçmişe bakarsak 2012 yılında yine Terim bu formatı uygulayarak Galatasaray'ı şampiyon yapmıştı. Bunların dışında bu taktiği aktif olarak kullanan Lille, Fransa'da şampiyonluğa ulaştı . 4-4-2 çift forvet, 4 orta saha ve 4 savunma oyuncusundan oluşmaktadır. bu maçlar genelde beklentiler yüzünden sert geçer. Özellikle bu taktikte orta sahanın ortasında oynayan ikili hem defans hem forvete destek çıkması gerektiği için kondisyonları çok üst düzey olmalıdır.

2. Tiki-Taka 4-3-3

Son yıllarda Avrupa'yı kasıp kavuran bir taktiktir. Barcelona, Manchester City, Liverpool gibi takımlar bu taktik sayesinde şampiyonluklar yaşadılar. Oyun adından da anlaşılacağı gibi hızlı paslarla atağa çıkıp gole ulaşmak. Göbekler etkin rol oynarken, bekler ise sürekli atağa katılması ve savunmaya geri dönmesiyle çok fazla efor kaybederler. Bu taktiği uygulayabilmek için takımın kaliteli oyunculara ve kanat oyuncularının hızlı olmalarına gerek duymaktadır. Bu sistem sürekli akıcı olarak devam ettiği için izleyiciler tarafından heyecanla ve zevkle izlenilir. Ancak Olumsuz yönü ise takım hızlı şekilde atağa çıktıklarında, topu kaybettiklerinde karşı saldırıya uğrarlar. 
3. Counter-attack(Karşı Saldırı) 4-2-3-1
Kontra atak deyince akla Fernando Torres'in Barcelonaya attığı gol geliyor(bahsettiğim gibi Barcelona Tiki-Taka oynuyordu). Burada rakip Savunma oyuncuları kendi tarafımıza çekerek, topu çaldığımızda son süratle rakip kaleye gittiğimiz karşı saldırıdır. Esasen olay topu rakipte durmasına ve kendi sahamıza baskı yapmalarına izin vermektir. Daha sonra topu kaptıktan sonra uçtaki oyunculara atıp, rakip fileleri havalandırmaktır. İleri uçtaki oyuncu süratli olmak zorundadır. Defansı birebir yakalamalı veya geriden gelen oyunculara yakalanmadan gol atmalıdır. Rakibe fazla alan vermek çok risklidir. Oyuncuların kaliteli olması gerekir. Real Madrid bu taktikle Bayern'i 2014'te 4-0 mağlup etmişti.
Kontra atak örneği.
4. Uzun Top 4-1-4-1
Bu genellikle alay edilen bir taktiktir. Genelde savunmaya yönelik düşünen takımlar bu taktiği kullanır. Buradaki amaç defanstan uzun topları forvet oyuncusuna yollamaktır. Bu taktiği başarıyla uygulanabilmesi için forvet oyuncularının güçlü, topu tutabilen ve hava toplarında iyi olması gerekir. Ayrıca bu taktikte orta sahanında iyi olması gerekir. Hücuma katılma ve forveti yalnız bırakmayarak defansın tek bir kişiye yoğunlaşmasını engellemek gerekmektedir. Bu taktiği kullanan takımlar defansif düşündükleri için amaçları; fiziksel olarak güçlü olan oyuncuları kullanıp hava toplarına hakim olup savunmadan uzaklaştırmaktır.
5. Catenaccio 5-3-2
Asma kilit anlamına gelen bu taktik, futbolu oynamaktan çok oynatmamaya yarıyor. Genelde izleyiciler tarafından pek sevilmez. Bu formatta savunma ve orta saha hattı kalabalık tutulup rakipten gelen her türlü tehlikeyi savurma amaçlanır. İki stoperin arasında bir süpürücünün, iki bekin biraz daha iç tarafında bulunan orta saha oyuncularının 25-30 metrelik alanda boşluk bırakmadığı katı defans taktiğidir. Tek hücum planı kontralar olan bu sistem, 1960’lı yıllarda futbola damgasını vurmuştur. Özellikle İtalyanlar bunun ekmeğini yiyerek birçok başarı kazandılar.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FUTBOL MEVKİLER

BALLON D'OR(ALTIN TOP) NEDİR?