OFSAYT NEDİR?

OFSAYT NEDİR?



Önce ofsayt neden icat edildi ona bakalım. Ofsayt, futbolun içinde var olan ve akan maçın durmasını sağlayan kurallardan biridir. Ofsayt, futbol maçının seyir zevkini arttırmak için icat edilmiştir. Diğer türlü, rakip oyuncuların saldırı hatları, kendi savunmalarına yardıma gelmez, hücum bölgesinde  beklerdi. Bu sebep ile rakip oyuncuların savunma hattı saldırıya destek vermekte tedirgin olacakları için; açılmazlardı ve gol atmak her iki takım için de çok zorlaşırdı. Bunu şöyle düşünelim: Eski çağda bir ''kont''uz. Bizim bir kalemiz var ve kalenin içinde düşman askerlerinin olduğunu biliyoruz. Bu durumda kalemizi bırakıp başka kaleleri fethetmek için saldırır mıyız? Tabii ki hayır! İlk başta kalemizin içindeki düşmanları etkisiz hale getiririz ki bizim kalemizi ele geçirmesinler ve daha sonra seferlere başlarız. Ofsaytta ise rakip hücum oyuncuların kolay gol atmasını engellemek ve diğer savunma oyuncuların kendi hücum oyuncularına destek vermesini sağlamak için icat edilmiştir.

Şimdi gelelim ofsayt nedir? Öncelikle ofsayttı bilmek için aşırı derece zeki olmaya gerek yok. Sandığımız gibi oyuncular uçuyor, takla atıyor, fırlıyor, yok oluyor vb. aşırı da değil. Çok basit, eğer  A takım oyuncusu B takımın yarı sahası içinde bulunduğunda; B takımı oyuncularının ilerisinde ise ofsayt olur(Kaleciler hariç. Kaleciler matematiğin '0' ı gibi etkisiz elemandır, neyle çarparsan çarp sıfırdır). Ofsayttı belirleme unsuru topun ''ayaktan çıktığı'' andır. Çıkış anında B takımı oyuncusu en ileri de ise ofsayt olur. Örnekteki gibi: 1. Video OFSAYT VAR, 2. Video OFSAYT YOK 





2. Video da ofsayt olmamasının sebebi top ayaktan çıkarken takım arkadaşının, savunma hattının gerisinde olmasıdır* (profesyonel animasyon çalışmam için kusura bakmayın 😀)

Bunun dışında ofsayttın detaylı olduğu anlar da vardır. Mesela, oyuncuların ofsaytta olma şartı topu kurallar içerisinde oynayabilecek uzuvların rakip oyuncunun gerisinde olmamalıdır(ayak, kafa, omuz, bacak. el ve kolla müdahale etmek yasak olduğu için bu uzuvlar ileride olsa bile ofsayttı bozmaz). Örnekteki gibi : El uzvu rakibin ilerisinde olmasına rağmen, ofsayt değildir. Eli ile topa müdahalesi yasak olduğu için, ofsayttı da bozmaz. Omzu olsaydı ofsayttı bozardı.

Ofsayt kurallarının bu kadarı bilinmesi yeterlidir. En azından tanıdıklarımız futbol maçı izlerken; ofsayt konusu açıldığında neyi kastetmiş olduğunu anlarız. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TRANSFER SİSTEMİ

SİBER ZORBALIK

FUTBOL TAKTİKLERİ