FUTBOL MEVKİLER

 Futbol Mevkiler ve Roller

Futbol 11 kişiyle oynanan bir oyundur. Ancak taktiklerle bu oyuncuların mevkileri değişebilir. Bugün hep beraber tüm mevkilere ve oyuncuların rollerine bakacağız. 

Savunma

1. Kaleci

Genelde 1 numaralı formayı giyer. Oyunda topa eliyle müdahale edebilecek tek kişidir. Sadece kendilerine ayrılan ceza sahası içinde elle müdahale edebilir, burayı terk ettiği hal de topa elle müdahale edemez. Amaçları kaleye gelen her türlü şutu filelerle buluşmasını engellemek. Kalesini kolay kolay terk etmez. Genelde rakip oyuncuyu aşan toplara yakınsa, kaleyi terk ederek topu uzaklaştırır. Gol yememek için. Topu kurtardığı takdir de, topa degaj vurarak oradan uzaklaştırır ve yeni atak başlatabilir. Kalecinin refleksleri iyi olmalı, kalecilik hataların affedilmediği bir bölgedir. Kalecinin motivasyonu ve koordinasyonu iyi olmalı, aksi takdir de oluşabilen mağlubiyet kendisine patlayabilir.

2.Stoperler

Merkez savunma oyuncusu olarak da bilinen bu pozisyonun görevi, rakip forvet gibi oyuncuların kaleye şut atmasını engellemektir. Sahada iki stoperin oynaması yaygındır. Alanın belirli bir bölümünü kaplayabilirler veya belirli bir oyuncuyu kapsayabilirler. 4'lü savunma hattı çift stoper oynar. Sürekli oyun içinde; fiziksel olarak güçlü, ayağı yere sağlam basan oyunculardır.
3.Bekler(Sağ ve Sol)
Takımın sol ve sağ tarafında bulunurlar. Rolleri taktiğe göre değişebilir. Eğer savunma amaçlı oynuyor ise daha defansif oynarlar, destekleri genelde orta sahaya olur. Hücum amaçlı ise daha çok hücum oynarlar. Temel amaçları kanatlardan hücuma destek vermek. Buna modern bekte denir. Eskiye rağmen rakibin ceza alanına kadar gidebilirler.
Sol eski bek sağ ise modern bek
Orta Saha

4.Ön Libero (Defansif Orta Saha)
Bu orta sahalar, ekstra koruma için savunma oyuncularının önüne yerleştirilir. Takımları saldırıya geçtiğinde genellikle geri çekilirler. Ana hedefleri, rakip oyuncularla mücadele etmek ve potansiyel olarak onları kenarlara çekmektir. Hücumu destekliyorlarsa, hücum oyunculara kilit paslar atarak destek çıkar.
Casemiro daha çok hücuma katkı sağlarken, Marquinhos ise savunmaya katkı sağlıyor.

5. Göbek
Orta sahada genişlik sağlar. Rakip atak yaparken beklere defansif koruma yapar ve oyunu savunmada sıkıştırır. Kanat oyuncularına daha derin pozisyonlardan pas yapabilir. Hız ve dayanıklılığı birleştirir.
6. Forvet Arkası (Ofansif Orta Saha)
10 numaralı oyunculardır. Bu mevki de oynamayan oyuncu varsa numara başka mevkiye verilebilir. Yaratıcı oyunculardır. Adeta takımın beynidir ve santrafora kilit paslar atarak asist veya uzaktan şut çekerek gol atabilir. Skorerliğin yanında çok fazla koşmasına gerek duyulmaz. En önemli özelliği yaratıcı olmalarıdır. 
7. Kanatlar
Oyunu geniş alanlardan alarak atağa gider ve rakip oyunculara zorluk çıkartır. Çok hızlı oyunculardır. Topları alabilmek için savunmaya kadar gidebilir, aldığı gibi santraforla buluşturmaya giderler. 
Hücum

8. Gizli Forvet
Gizli forvet mevkinde oynayan futbolcu karşı takımdan adam eksiltme, daralmış alandaki takımın yolunu açma gibi görevleri üstlenir. Her an beklenmedik bir yerden gol bulabilir. Forvet arkasına sarkar ceza sahasına bindirmelerle gol arar. Bütün bunları kendini fark ettirmeden başarır. Savunmacı orta saha gibi görünür ancak pusu da bekleyen forvettir. Adını bundan dolayı almıştır.
9. Açıklar (sağ ve sol)
Genelde kanatlarla karıştırılır. Ancak kanatlardan farkı savunmaya çok fazla inmezler. Topu orta sahadan alır rakip ceza alanına yaklaşırlar. Genelde topla kornere yaklaşırsa Asist, ceza alanın dışından sola veya sağa bindirme yaparsa gol atarlar. Genelde ayaklarının tersi mevkide oynarlar ve hızlı, çalım atabilen oyuncudurlar. Santrafor gibi skorerdirler. 
Ronaldo sol açık Messi ise sağ açık oynamaktadır.
10. Santrafor
Bu oyuncular bildiğin beleşçidir. Topu ayağına gelmesini ve gol atmayı bekler. Ekmeğini taştan çıkardığı da görülür. Şaka bir yana aşırı sorumluluk gerektiren bir bölgedir. Oyuncunun özgüvenli olması gerekir, şut çekerken çekmeli miyim diye düşünmemeli. Ya şutunu çekmeli ya da takım arkadaşına pas atmalıdır. Gelen paslar, ortaları gole çevirmek zorundadır. Topun ona geldiği gibi, bu oyuncular nerede duracağını bilmesi gerekiyor. Topun nereye geleceğini önceden analiz eder ve o bölgeye koşu yaparak top ile buluşur. Rakip kaleye en yakın oyuncu olduğu için ''ileri uç''ta denilir. Bu oyunculardan tek beklenen gol atmalarıdır.
Gol makinesi Robert Lewandowski

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TRANSFER SİSTEMİ

SİBER ZORBALIK

FUTBOL TAKTİKLERİ